Sorrento 2012

STARTSIDE    OP    TILBAGE

Klik her for Sorrento Diasshow med musik af  Marco Mantovani: Torna a Sorrento, Summertime in Venice, Anema E Cora

I eftersommeren 2012 rejste min datter Janne og jeg til Sorrento i Italien på en rigtig "pigetur". Vi så en masse, men havde også tid til at hygge os med shopping og ikke mindst den dejlige italienske mad og vin. Vi boede på det hyggelige hotel Ascot midt i byen og personalet var rigtig søde og hjælpsomme og vejret var skønt - varmt men med en behagelig søbrise.

Vi var på Capri og så (naturligvis) Den Blå Grotte og andre seværdigheder på den smukke ø, godt hjulpet af Luigi, en lokal guide.

En dag tilbragte vi i Pompei, hvor man virkelig mærker historiens vingesus. At opleve en mere end 2000 år gammel by med gader, hvor der endnu er mærker efter vognhjul og huse med smukke mosaikker og vægmalerier. Ikke mindst afstøbningerne af de ulykkelige mennesker, der blev overrasket af deres urolige nabo, Vesuv, gjorde så stort indtryk, at man næsten syntes, at det var "for tæt på", selv om det var mere end 2000 år siden.

Kort over Pompei.
De punkterede linjer viser de områder, der endnu ikke er færdigudgravede.
Pompei blev begravet efter et udbrud af Vesuv den 2. august år 79 e. kr.
Først i 1748 genfandt man byen og begyndte ugravningen - og man graver endnu.

Vi besteg Vesuv og kiggede ned i krateret.

Kort over Vesuvio National Park.
Vesuv er 1281 m høj og man kan køre med en forhenværende militærbus op til ca. 1000 m højde, resten af vejen op til krateret går man ad en stejl sti.
Bussen har sikkerhedsseler til alle, hvilket også er nødvendigt, da det skramler og hopper. Man synes, at chaufføren kører alt for hurtigt på de smalle, hullede og snoede stier.
Ved krateret er der en bod, hvor man kan købe souvenirs, kolde drikke og IS! Elektriciteten  leveres af en generator.
Her møder man også en eventuelt forudbestilte alpin guide, der fører sine gæster ned i selve krateret.
Krateret var en skuffelse for mig. Jeg troede, at det røg og boblede af kogende lava der nede, men det var bare et stort hul med sten, grus og stivnede lavaklumper, oven i købet gik der en sti der ned.
Men man skal nok være glad for at vulkanen sover for - som der står i turist guiden:

"Vesuv kan til en hver tid komme med et altødelæggende udbrud.
Det sidste var i 1944, og dette gjorde en ende på vulkanens ellers så kendte røgsøjle, som dog stadig kan genses på gamle billeder.
Mellem 1631 og 1944 var vulkanen meget aktiv, men nu er den pludselig meget tavs. Dette er foruroligende, da det betyder, at magmakammerets tryk støt stiger, og der på denne måde samles sammen til et større og større udbrud. Mange forskere håber, at Vesuv snart vil komme i et mindre udbrud, som vil skabe en ny kegle midt i hovedkrateret. Det vil nemlig udløse et udbrud, der ikke vil være så stort, som man ellers kunne frygte."